Jovana Jovanović

Vi imate moć da birate drugačije.

Čineći ono što ste i do sada činili, živećete onako kako ste i do sada živeli.

Sloboda je moja ultimativna vrednost. Da mislim, biram, osećam i budem to što zaista jesam. Baš takva kakva jesam. Da odaberem koga ću da volim i da prihvatim da se neću svideti svima. Da se ne svađam sa životom zato što nije fer već da prihvatim i vidim kako da se izvučem. Sloboda je za mene pomirenost sa sobom. Dug je to put ali ne i nedostižan.

Ja sam Jovana Jovanović psihoterapeut u edukaciji psihodinamskog integrativnog pravca, kognitivni bihejvioralni praktičar, reedukator psihomotorike (tretman pokretom) i specijalni pedagog. Preko 15 godina sam u oblasti mentalnog zdravlja a iskustvo sam sticala kroz različite oblike rada, najviše u sistemu socijalne zaštite i sa mladima iz rizičnih grupa.

Psihodinamika je, kako sama reč kaže, metod koji se bavi dimanikom psihe, unutrašnjim procesima, ličnim programima, emocijama, svesnim i nesvesnim delom našeg bića. Integrativna znači da u radu koristim znanja i alate različitih psihoterapijskih pravaca što mi daje veću mogućnost da se prilagodim individualnim potrebama svakog od vas.

Osnovni resurs u radu teraputa je sama ličnost terapeuta i ako se možda pitate kako da znam koji  je terapeut baš za mene odgovoriću vam baš onako kako ohrabrujem i svoje klijente a to je da probate i da osetite. Ako vam senzibilitet terapeuta ne leži ne odustajte od terapije već promenite terapeuta 🙂

Jedan od ciljeva kojim težim i u radu i u ličnom životu jeste da saznajem svoju istinu i živim svoju autentičnu prirodu.

Znam da ovo zvuči apstraktno ali u osnovi to je stalno učenje o sebi, upoznavanje i upravljanje svojim emocijama i fino osluškivanje svojih potreba i naravno zadovoljenje istih.

Autentična ličnost je zrela i fleksibilna. Radom na sebi vi ne postajete neko drugi već postajete fleksibilni i širite ono što jeste.

Povezivanje sa sobom

Vi možda mislite da mi terapeuti nemamo nikakvih emotivnih problema i kriza u životu ali to ne može biti dalje od istine. Kao i svako drugo biće i ja se suočavam sa svim teškoćama koje život nosi i dugo sam smatrala da meni terapija nije potrebna jer sam funkcionalna, sigurna i uspešna osoba. Tako je bilo sve dok mi na vrata nisu pokucala teška iskustva gubitka, neopisiva bol i patnja. Pa čak i to nije bilo dovoljno da se suočim sa sobom sve dok se moje emotivno stanje nije pogoršalo, jer znate, to što mi ignorišemo neprijatna osečanja i iskustva ne znači da ona nestaju. Naprotiv, često se vrate kao bumerang i ispolje se kroz telesne simptome i emotivnu nestabilnost, kao što su nesanica, bolovi u grudima, glavobolja, nervoza, promene raspoloženja, problemi sa štitnom žlezdom, hronični umor i nedostatak energije. Takav je slučaj bio i kod mene, a sve te naizgled “neobjašnjive” promene pratio je vrlo izražen osečaj nezadovoljstva, praznine i frustracija. To su bili prelomni trenuci u mom životu.

Intuitivno sam znala da je došlo vreme da se pozabavim sobom i da od mene zavisi kako će moj život izgledati. Tada sam krenula na svoju psihoterapiju. Kada sam se stabilizovala u svakodnevnom životu, na red su došla pitanja poput onih: ko sam ja, šta se dešava sa mnom, u kom smeru idem, što su vrlo česta pitanja koja se jave kada se dublje bavimo sobom. Vrlo brzo je usledilo i pretresanje odnosa, promišljanje o tome šta želim a šta više ne želim u svom životu i pravljenje malih svakodnevnih koraka koji su me vodili ka promeni.

Prva i neophodna tačka psihoterapije jeste prihvatanje činjeničnog stanja. Podvlačenje crte i pravljenje bilansa trenutnog stanja jer sve ono što ne priznamo ne možemo da promenimo.

I tako je počelo da otpada sve ono što nije moje, što ne želim i što je istrulilo. To je proces koji često viđam i kod svojih klijenata. Psihoterapija prosto podstakne promišljanje o sebi i svom životu. Taj proces rasta i promene nije lak i ne dešava se preko noći. Često bude neprijatno i zahteva od nas da se suočimo i promenimo neke stvari u svojim životima. 

Smatram da je najvažnija stvar da naučimo da balansiramo. Pre svega sami sa sobom, svojim emotivnim i unutrašnjim potrebama a onda i sa ljudima i svetom koji nas okružuje. To je bilo moje veliko učenje, koje i dalje traje.

Život nije uvek prijatan i nije poenta da jurimo život bez bola i problema već da jačamo sebe kako bi se što bolje nosili sa onim što nam se dešava.

Mi smo bića koja žive u zajednici, bića koja su upućena na druge ljude. I zato se neretko svi naši psihološki problemi svode na neke probleme u odnosima sa drugima, bilo da su to partnerski, roditeljski, rodbinski ili bilo koji drugi odnos nama važan i značajan. 

Što bolje upoznajete sebe više ćete razumeti i druge ljude i lakše ćete postavljati granice i praviti izbore a da istovremeno budete dosledni sebi.

Psihoterapija nam pruža učenje o sebi, razvijanje emotivnih kapaciteta i sposobnosti da se što bolje krećemo kroz avanturu zvanu život. Psihoterapija NEMA recept za stalnu sreću, jer ona ne postoji.

Mnogi od vas se pitaju da li je psihoterapija neophodna. Nije. Nije neophodna. Ni promena nije neophodna. Možete do kraja života živeti tako kako sada živite ali onda nemojte očekivati da se nešto drugačije desi. Jer neće. Makar ne samo od sebe.

Cela priča svodi se na to:

Ako je vaš odgovor DA onda psihoterapija može biti vaša podrška u tome

Misija koja me vodi na mom putu je traganje za ličnim istinima i slobodom jer verujem da svako od nas može i treba da živi SVOJ najbolji život i da to jedino možemo postići približavajući se svojoj autentičnoj ličnosti.

Duboko verujem da svaka osoba, uključujući i vas, može i treba da živi svoj najbolji život.

Na kraju (ili na početku) imate samo ovaj život pa zašto onda makar ne bi probali da ga unapredite a možda i da se ohrabrite i dozvolite sebi nove mogućnosti? Nemate šta da izgubite, možete samo ostati tu gde ste sad.

I ne zaboravite, vi imate moć da birate drugačije.

Jovana Jovanović

Spremni ste da rešite svoje emotivne probleme?

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Prijavite se za program

Škola ličnog razvoja